Ο Αργύριος Κόκορης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη Έβρου το 1987.
Έζησε με την οικογένεια του μέρος των παιδικών του χρόνων στο Cambridge Μ.Βρετανίας (1995-1998), όπου φοίτησε σε δημόσιο Βρετανικό δημοτικό σχολείο, παρακολουθώντας παράλληλα μαθήματα πιάνου, κλασικού βιολιού, κιθάρας και φλογέρας.
Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, ευτύχησε να διδαχθεί παραδοσιακό τραγούδι στο Εργαστήρι Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Αλεξανδρούπολης από το Χρόνη Αηδονίδη, και ούτι από το Γιώργο Γιαρένη, ενώ από 6 ετών στο Ιερό Αναλόγιο στο πλευρό του Ιεροψάλτη πατέρα του, Αθανάσιου, εντρύφησε στη Βυζαντινή Μουσική. Αργότερα ολοκλήρωσε τις μουσικές ωδειακές σπουδές του αποκτώντας Πτυχίο και Δίπλωμα Βυζαντινής μουσικής με Άριστα από το Δημοτικό Ωδείο Αλεξανδρούπολης, και Πτυχίο Αρμονίας με Άριστα παμψηφεί από το Ωδείο Φαέθων - Μουσική Εταιρία Αλεξανδρούπολης, στο οποίο σπούδασε και πιάνο έως το πρώτο έτος Ανωτέρας.
Σήμερα, είναι Υποψήφιος Διδάκτορας Εθνομουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στο ελληνικό τραγούδι των αρχών του 20ου αιώνα μέσα από το πλαίσιο των κοινών συμφραζόμενων πολιτικής - πολιτισμού. Το 2019 απέκτησε με Αριστείο το Μεταπτυχιακό του Δίπλωμα «MA in Black Sea and Eastern Mediterranean Studies», της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, στο οποίο και εισήχθη ως Υπότροφος του Ιδρύματος Καρέλια. Είναι αριστούχος Πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (2013), όπου εισήλθε πρώτος της σειράς του, και ειδικεύθηκε στο “Δημοτικό Τραγούδι” με καθηγητές το Χρήστο Τζιτζιμίκα και την Αθηνά Κατσανεβάκη. Είναι επίσης Πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (2009), στο οποίο εισήλθε το 2005 πρώτος της σειράς του, λαμβάνοντας Υποτροφία και Βραβείο εισαγωγής από το ΙΚΥ.
Ασχολείται με το ελληνικό δημοτικό (παραδοσιακό) τραγούδι, το oύτι και το στεριανό λαούτο σε επαγγελματικό και διδακτικό επίπεδο. Δίδαξε παραδοσιακό τραγούδι στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος (2016-2018) και ούτι στο Κατηχητικό Ι.Ν. Τριών Ιεραρχών Θεσ/νίκης (2011-2019). Από το 2017 διδάσκει ως αναπληρωτής εκπαιδευτικός Μουσικής στην ελληνική δημόσια Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και Παραδοσιακή Μουσική στα Μουσικά Σχολεία. Πρόσφατα πραγματοποίησε διάλεξη στην Αγγλική γλώσσα με θέμα “Greek traditional music” στα πλαίσια του Gresk Kulturfestival που διοργάνωσε ο Ελληνονορβηγικός Πολιτιστικός Σύλλογος (Oslo, Νοέμβριος 2019).
Έχει συνεργαστεί με διεθνούς φήμης Έλληνες τραγουδιστές (Χρόνης Αηδονίδης, Ξανθίππη Καραθανάση, Παναγιώτης Λάλεζας, Αρετή Κετιμέ, Μελίνα Κανά, Dilek Koç, Μαρία Σουλτάτου, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Ματούλα Ζαμάνη κ.α.) και Έλληνες μουσικούς οργανοπαίχτες (Πετρολούκας Χαλκιάς, Νίκος Φιλιππίδης, Σωκράτης Σινόπουλος, Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Κυριάκος Γκουβέντας κ.α.) αλλά και πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους, σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό σε πλήθος μουσικών συναυλιών και μουσικοχορευτικών παραστάσεων.
Το 2008, ως μέλος του μουσικού σχήματος “Κικόνων Ήχος”, συνέβαλε στην παραγωγή και έκδοση του δίσκου Όξω στο φεγγαράκι… με ανέκδοτα παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής Σουφλίου Έβρου, τα οποία κατέγραψε και ηχογράφησε εκ νέου με δική του ενορχήστρωση, μουσική απόδοση και επιμέλεια το σχήμα. Είναι μέλος επίσης των μουσικών σχημάτων “Ρωμέικη Κομπανία”, “Ιχνηλάτες της Παράδοσης” και “Folkafé”. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε πλείστες δισκογραφικές παραγωγές γνωστών μουσικών, συνθετών αλλά και φορέων.
*Απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς την γραπτή άδεια του adeti.gr, διαβάστε τους όρους εδώ.