Τσανασίδης Τσανασίδης

Η μουσική είναι ένας ηθικός κανόνας. Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στη σκέψη,
απογειώνει τη φαντασία, χαρίζει χαρά στη λύπη και ζωή στα πάντα.

Τσανασίδης Τσανασίδης

Τσανασίδης Τσανασίδης
Τσανασίδης
Τσανασίδης
Λύρα Ποντιακή

Ο Γιάννης Τσανασίδης, υποφήφιος Διδάκτορας Μουσικολογίας, γεννήθηκε το 1990 και κατάγεται από τη Ράχη Βεροίας.

Ξεκίνησε σε ηλικία 9 χρόνων να ασχολείται με την ποντιακή λύρα και στη συνέχεια διεύρυνε τις μουσικές του γνώσεις αποκτώντας τα πτυχία Αρμονίας (2009), Αντίστιξης (2011) και Φυγής (2013). Είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2013) και του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην παραδοσιακή κατεύθυνση με ειδίκευση “Λύρα του Πόντου” (2017). Επίσης, είναι κάτοχος διπλώματος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών “Μουσικές Τέχνες”, στην κατεύθυνση Ελληνικές Μουσικές Παραδόσεις του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (2019) και από το 2021 υποψήφιος διδάκτορας του ίδιου τμήματος.
 
Το 2015 κυκλοφόρησε η πρώτη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο “Το μεκατίρι μ”, το 2017 η δεύτερη “Εγώ εμ’ π’ ετραγώδεσα” στα πλαίσια της πτυχιακής του εργασίας και το 2019 η τρίτη “Τοξαρέας Αμάραντα”, την οποία επιμελήθηκε ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης και στηρίχτηκε στην διπλωματική διατριβή του “Λυράρηδες του Πόντου γεννημένοι πριν το 1920”. Η ενασχόληση με το συγκεκριμένο θέμα έδωσε το έναυσμα για διάφορες συμμετοχές του σε ημερίδες και συνέδρια. Από το 2020 συμμετέχει σε ένα νέο δισκογραφικό εγχείρημα με τίτλο “Ση παλαιών τη στράταν”, που αφορά την καταγραφή ποντίων τραγουδιστών της τρίτης προσφυγικής γενιάς και παράλληλα επιμελείται μια νέα μουσική παραγωγή “Κιμιγιάν”, με επανεκτελέσεις παραδοσιακών σκοπών και συμμετοχή πολλών αξιόλογων καλλιτεχνών. Το 2021 κυκλοφόρησε από την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών στο Αρχείον Πόντου το Παράρτημα 41 του Γιάννη Τσανασίδη, στο οποίο παρουσιάζονται δύο θεματικές ενότητες που φέρουν τους τίτλους «Η Μουσική του Πόντου» και «Λυράρηδες του Πόντου».
 
Έχει εργαστεί ως καθηγητής ποντιακής λύρας στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας (2018-19), Πτολεμαΐδας (2019-20), Δράμας (2020-21) και Καστοριάς (2021-22) και ως ακαδημαϊκός υπότροφος, στη βαθμίδα του Λέκτορα, στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης στην ειδίκευση “Λύρα του Πόντου” (2018-22). Επιπλέον, διετέλεσε υπεύθυνος τμημάτων εκμάθησης ποντιακής λύρας σε διάφορους συλλόγους του Νομού Ημαθίας. Αποτελεί μέλος ενός πρωτότυπου ποντιακού μουσικού σχήματος “Λεφτοκάρυα”, μαζί με τους Νατάσα Τσακηρίδου και Ιάκωβο Μωυσιάδη, το οποίο δημιουργήθηκε το 2017. Τέλος, στην καλλιτεχνική και επαγγελματική του δραστηριότητα συμπεριλαμβάνεται η συμμετοχή σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.
 
 
*Απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς την γραπτή άδεια του adeti.gr, διαβάστε τους όρους εδώ. 

Ενδιαφέρεστε για τον Μουσικό;

Επικοινωνία με Μουσικό

Επικοινωνία με Μουσικό

Εαν ενδιαφέρεστε για τον μουσικό, παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Είσαι και συ καλλιτέχνης παραδοσιακής μουσικής;

Εκδηλώσεις Μουσικού

Παραδοσιακή Μουσική Βραδιά | Ράχη Ημαθίας
10
Σεπ
2022
20:30

Στο προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Ράχης

Μετά από τρία (3) χρόνια επιστρέφουμε και σας περιμένουμε να περάσουμε μία αξέχαστη βραδιά!

Παραδοσιακή Μουσική Βραδιά | Ράχη Ημαθίας
20
Αυγ
2022
21:00

Στο προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Ράχης

Μετά από τρία (3) χρόνια επιστρέφουμε και σας περιμένουμε να περάσουμε μία αξέχαστη βραδιά!

Ετήσιος Χορός Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Ορεστιάδας
21
Μάιος
2022
21:00
3€

προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου (Αθ.Πανταζίδου 193)

Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ορεστιάδος "Οι Ακρίτες" σας προσκαλεί στον ετήσιο χορό του, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Μαΐου στο προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου (Αθ.Πανταζίδου 193)

 

Ευξείνου Πόντου Περίπλους
16
Μάιος
2022
21:00
Με εισητήρια

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονική

Με ορόσημο το έτος 1922 και τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή και με αφορμή την ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, η συγκεκριμένη εκδήλωση έρχεται να ενισχύσει την άποψη ότι η μουσική είναι ο συνδετικός κρίκος που ενώνει λαούς, πατρίδες και θρησκείες και η διαδικασία συμφιλίωσης και συνύπαρξης του παρελθόντος με το παρόν, ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον.

Σελίδες

Διαβάστε

info@adeti.gr

www.adeti.gr

Newsletter

Newsletters

Newsletters

Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.