Ο Νικόλαος Βαβρίτσας γεννήθηκε στο Σπήλαιον Γρεβενών το 1951. Έχει βασικό πτυχίο της Ε.Α.Σ.Α. Θεσσαλονίκης απ’ όπου αποφοίτησε το 1974. Διορίστηκε ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής το 1977 στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (1ο Λύκειο Γρεβενών). Από το 1987, που αποσπάστηκε για πρώτη φορά στο Τ.Ε.Φ.Α.Α.-Α.Π.Θ., δίδαξε επί δέκα οχτώ ακαδημαϊκά έτη και μέχρι την εκλογή του σε θέση Δ.Ε.Π. του Τμήματος, το μάθημα των ελληνικών χορών. Το 1985 απέκτησε Πιστοποιητικό Ισοτιμίας από το Τ.Ε.Φ.Α.Α.-Α.Π.Θ. και την ίδια χρονιά Πτυχίο Σ.Ε.Λ.Μ.Ε. Θεσσαλονίκης. Το 2003 απέκτησε Διδακτορικό δίπλωμα από το Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Α.Π.Θ. Το 2006 εξελέγην ως μέλος Δ.Ε.Π. του Τμήματος στη βαθμίδα του Λέκτορα. Το Φεβρουάριο του 2013 εξελέγην στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή στο γνωστικό αντικείμενο «Διδακτική των Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών» και τον Ιούνιο του 2016 μονιμοποιήθηκε στην ίδια θέση. Το Σεπτέμβριο του 2018 συνταξιοδοτήθηκε από το Τ.Ε.Φ.Α.Α.-Α.Π.Θ.
Έχει μακρόχρονη διδακτική εμπειρία και σημαντικό διδακτικό ερευνητικό και συγγραφικό έργο. Η διδακτική εμπειρία ανταποκρίνεται τόσο στη Δευτεροβάθμια, όσο και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που αφορά το μάθημα των ελληνικών παραδοσιακών χορών του ΤΕΦΑΑ/ΑΠΘ., καθώς και το μάθημα επιλογής “Μουσική Ρυθμολογία”. Επίσης, έχει διδάξει σε επιμορφωτικά σεμινάρια, συμπόσια, ημερίδες και σε προπονητικά σεμινάρια. Εμφανίζει μακρόχρονη διδακτική και επαγγελματική εμπειρία σε πολιτιστικούς συλλόγους με αντικείμενο τον ελληνικό παραδοσιακό χορό. Έχει οργανώσει και συνοδεύσει σε πολλές χώρες, για συμμετοχή σε διεθνή χορευτικά φεστιβάλ, το χορευτικό συγκρότημα του Αλεξανδρείου Αθλητικού Μελάθρου και της Χ.Α.Ν.Θ. Επίσης, με τη χορευτική ομάδα του Τ.Ε.Φ.Α.Α./Α.Π.Θ., συμμετείχε σε διεθνή φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και άλλες εκδηλώσεις.
Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο ανταποκρίνεται: στη συγγραφή της διδακτορικής διατριβής, δημοσιεύσεις σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά με κριτές, δημοσιεύσεις σε πρακτικά διεθνών και ελληνικών συνεδρίων (με κριτές σε πλήρες κείμενο), ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια, έκδοση σημειώσεων, έκδοση πρακτικών και άλλες μουσικοχορευτικές αρχειακές εκδόσεις. Επίσης έχει προβεί στη συγγραφή δύο βιβλίων: α) (Σπηλιώτικα: Χειρόγραφα Δημοτικά τραγούδια Γ. Στεφούλη. Χοροί-Φορεσιές. Ν.Α. Γρεβενών (2006) & β) Παραδοσιακοί χοροί και η διδασκαλία τους. Ρυθμοκινητική ανάλυση και ρυθμική αρίθμηση, Θεσσαλονίκη (2008-2018).
Συμμετείχε σε πλήθος επιμορφωτικών σεμιναρίων επιστημονικών συνεδρίων, συμποσίων και σεμιναρίων. Παρουσιάζει πλούσιο διοικητικό έργο και άλλες ακαδημαϊκές δραστηριότητας (μέλος συντακτικών επιτροπών, προεδρείο σε επιστημονικά συνέδρια, μέλος επιστημονικών επιτροπών και άλλες δραστηριότητες).
Για τη συνεισφορά του στο χώρο της εκπαίδευσης και της μουσικοχορευτικής μας παράδοσης έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις έκφραση συγχαρητηρίων.
Σήμερα συνεχίζει το συγγραφικό και εκδοτικό του έργο, με σκοπό την ανάδειξη και προβολή της Ελληνικής μουσικοχορευτικής παράδοσης.
*Απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς την γραπτή άδεια του adeti.gr, διαβάστε τους όρους εδώ.