Μουσικοχορευτική παράσταση ''Ο Μάιος των θρήνων & της λεβεντιάς''

Αυτά μας ενώνουν: οι ρίζες μας, τα βιώματά μας,
τα ακούσματά μας, τα αντέτια μας.

Μουσικοχορευτική παράσταση ''Ο Μάιος των θρήνων & της λεβεντιάς''

Ο ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ μετά από δυο χρόνια πολιτιστικής απραξίας λόγω covid, δημιουργεί την μουσικοχορευτική παράσταση τριών σημαντικών ιστορικών γεγονότων του ελληνισμού που συνέβησαν κατά τον μήνα Μάιο με τίτλο ‘’Ο Μάιος των θρήνων & της λεβεντιάς’’. Συγκεκριμένα τιμούν αυτά τα γεγονότα κάνοντας ένα μοναδικό αφιέρωμα για την Γενοκτονία των Ποντίων, στίγμα που δεν έχει εξαλειφθεί στην ιστορική πορεία του ελληνισμού.

Η γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί μια από τις οδυνηρότερες στιγμές μας, υπονίζοντας με εγκαυστικό τρόπο, το προαιώνιο μίσος των Τούρκων για τους Έλληνες, αλλά και την βίαια και αιμοσταγή ιστορική τους παρουσία. Την μάχη της Κρήτης, με την ονομασία αυτή έμεινε στην παγκόσμια ιστορία η αεραποβατική επιχείρηση της Ναζιστικής Γερμανίας κατά της Κρήτης στις 20 Μάιου 1941. Ήταν μια από τις σημαντικότερες μάχες του Β’ Παγκοσμίου πολέμου η οποία έληξε μετά από 12 ημέρες με την κατάληψη της μεγαλονήσου, αλλά ο αγώνας για την λευτεριά συνεχίστηκε αφού οι Κρητικοί με πολλούς άλλους Έλληνες και συμμάχους ανέβηκαν στα απρόσιτα βουνά της Κρήτης πολεμώντας καθ’ όλη την διάρκεια της κατοχής γράφοντας λαμπρές σελίδες δόξας. Την άλωση της Κωνσταντινούπολης του 1453 η οποία αποτέλεσε ένα από τα γεγονότα-ορόσημα της Παγκόσμιας Ιστορίας. Η Ορθόδοξη Βυζαντινή αυτοκρατορία έπαψε πια να υφίσταται και στη θέση της ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε η Μωαμεθανική Οθωμανική αυτοκρατορία η οποία μετέφερε την πρωτεύουσα της από την Αδριανούπολη στην Κωνσταντινούπολη. Η πτώση της Κωνσταντινούπολης σηματοδότησε την έναρξη της Τουρκοκρατίας στην Ελλάδα με την σκλαβιά τετρακοσίων χρόνων.

Οι χορευτικές ομάδες του Χ.Ο.Τ. δουλεύουν σκληρά κάτω από την επίβλεψη των δασκάλων τους για το άρτιο αποτέλεσμα της παράστασης. Θα παρουσιαστούν χορευτικές ενότητες και αφηγήσεις από τον ΠΟΝΤΟ, την ΚΡΗΤΗ, την ευρύτερη περιοχή της ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ και από την ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ σε ένα μοναδικό πρόγραμμα που προσκαλούμε τους συμπολίτες μας να έρθουν και να μας τιμήσουν με την παρουσία τους. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχουν οι δάσκαλοι Παναγιώτης Μάνος και Κάτια-Νανά Μάνου ενώ την σκηνοθεσία η Ραφαέλα Μάνου- Γκοργκόλη.

29 Μάιος 2022

20:00

Δωρεάν

Πνευματικό κέντρο Δ. Τρικκαίων

info@adeti.gr

www.adeti.gr

Newsletter

Newsletters

Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.