Κοσμίδης Χριστόφορος

Η μουσική είναι ένας ηθικός κανόνας. Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στη σκέψη,
απογειώνει τη φαντασία, χαρίζει χαρά στη λύπη και ζωή στα πάντα.

Κοσμίδης Χριστόφορος

Κοσμίδης Χριστόφορος
Κοσμίδης
Χριστόφορος
Αγγείον/Γκάιντα/Τουλούμι/Τσαμπούνα
Φλογέρα

Ο Κοσμίδης Χριστόφορος γεννήθηκε στην Αθήνα, έχει απώτερη καταγωγή από τα Κοτύωρα (Ορντού) του Πόντου και γαλουχήθηκε με τις Ποντιακές αξίες και την Ποντιακή μουσική αποκτώντας ακούσματα λόγω της ενασχόλησης, σε ερασιτεχνικό επίπεδο, του πατέρα του (Ιωάννη Χ. Κοσμίδη) με τη λύρα. Η επαφή του με τον Ποντιακό χορό άρχισε σε πολύ νεαρή ηλικία, αρχικά μέσω των γλεντιών και μετέπειτα των συλλόγων, αλλά στο τέλος κυριάρχησε η αγάπη του για τη μουσική.Αν και το πρώτο του μουσικό ερέθισμα ήταν ο ήχος της λύρας, τον κέρδισε ο ήχος του αγγείου και της φλογέρας τα οποία είναι και τα όργανα που ασχολείται σε επαγγελματικό επίπεδο μέχρι σήμερα.

Ως μουσικός, έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες εκδηλώσεις και γλέντια κι έχει εμφανιστεί σε διάφορα Ποντιακά μαγαζιά (Κορτσόπον, Λεμόνα, Αθήνα ‘82 κλπ). Αξίζει να αναφερθεί η πολυετής παρουσία του στο FDF, ένα φεστιβάλ της ομογένειας στην California των Ηνωμένων Πολιτειών.Επίσης, έχει συνεργαστεί με πολλούς καταξιωμένους Πόντιους καλλιτέχνες σε ζωντανές εμφανίσεις αλλά και δισκογραφίες. Μερικές απ’ αυτές τις συνεργασίες, έχουν γίνει γνωστές με την ονομασία Tulum Live και Γαβάλ Live.

Πέραν της Ποντιακής παράδοσης, ανέπτυξε ενδιαφέρον και για την παράδοση των υπολοίπων περιοχών της χώρας μας. Αυτό τον ώθησε  να αποφοιτήσει απ’ το Τμήμα Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό. Επιπλέον, παρακολούθησε μαθήματα Ευρωπαϊκής Μουσικής στο Ωδείο «Φ. Νάκας».

Τα τελευταία χρόνια, ασχολείται έντονα με την Τσαμπούνα και την Ασκομπαντούρα, συγγενή όργανα του Αγγείου, απ’ τις περιοχές της Κρήτης και γενικότερα της νησιωτικής Ελλάδας.

 

*Απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς την γραπτή άδεια του adeti.gr, διαβάστε τους όρους εδώ.

 

Videos
Gallery
Κοσμίδης Χριστόφορος

Ενδιαφέρεστε για τον Μουσικό;

Επικοινωνία με Μουσικό

Επικοινωνία με Μουσικό

Εαν ενδιαφέρεστε για τον μουσικό, παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Είσαι και συ καλλιτέχνης παραδοσιακής μουσικής;

Διαβάστε

info@adeti.gr

www.adeti.gr

Newsletter

Newsletters

Newsletters

Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.