Τράσιας Φώτης

Η μουσική είναι ένας ηθικός κανόνας. Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στη σκέψη,
απογειώνει τη φαντασία, χαρίζει χαρά στη λύπη και ζωή στα πάντα.

Τράσιας Φώτης

Τράσιας Φώτης
Τράσιας
Φώτης
Τραγούδι

Ο Φώτης Τράσιας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιεροπηγή Καστοριάς. Οι καταβολές του τον οδηγούν από μικρή ηλικία να δέχεται βιώματα από το οροπέδιο των Φιλιατών της Θεσπρωτίας (από την πλευρά του πατέρα του) και από το ιστορικό Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου των Ιωαννίνων (από τη πλευρά της μητέρας του). Έτσι ο Φώτης, εμπλέκεται σχεδόν φυσικά στο πολυφωνικό τραγούδι και πιάνεται στον αέναο κύκλο του παραδοσιακού χορού.

Ξεκινά πιο συστηματικά πια, την ενασχόλησή του με την παράδοση, διδάσκοντας τους παραδοσιακούς χορούς της περιοχής του σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Σύντομα όμως, το ενδιαφέρον του και η περιέργειά του για τη φωνή της ρίζας του τον ωθούν να ασχοληθεί με την ερμηνεία των παραδοσιακών ασμάτων.

Σήμερα, ο Φώτης Τράσιας δραστηριοποιείται επαγγελματικά ως ερμηνευτής του ελληνόφωνου και βλάχικου τραγουδιού και γενικά, της δημοτικής μουσικής σε λαϊκές γιορτές, χορούς, πανηγύρια αλλά και σε προσωπικά καλέσματα. Στο ενεργητικό του, καταγράφονται συμμετοχές σε μουσικές εκδηλώσεις και παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και συνεργασίες με τους περισσότερους δημοφιλείς καλλιτέχνες της παραδοσιακής ηπειρώτικης μουσικής. Σημαντική στιγμή του καλλιτέχνη σημειώνεται το 2018 με τη συμμετοχή του στα «Μυστικά της Εγνατίας», του Νίκου Κυπουργού, στο Ηρώδειο.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι, ο Φώτης Τράσιας, μέσα από την ενασχόλησή του με το παραδοσιακό τραγούδι, εκδηλώνει μία πιο βαθιά ανησυχία για την καταγραφή του αυθεντικού τραγουδιού και αυτό απαντάται στην έκδοση τριών ακτινόδισκων που παρουσιάζουν λαογραφικό ενδιαφέρον και έρχονται να προστεθούν στην πολιτιστική αρχειοθήκη της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Το 2009, μαζί με τον οργανοπαίκτη παραδοσιακού κλαρίνου Κώστα Σμόλικα, εκδίδουν το πρώτο δείγμα δισκογραφικής δουλειάς με τίτλο «Αρβανιτοβλάχικα πολυφωνικά τραγούδια νομάδων σκηνιτών βλάχων»  και το 2016, τα  «Tραγούδια του Γράμμου και της Κόνιτσας». Στο μεταξύ, το 2011, κυκλοφορεί το CD με τίτλο «Βλάχικα παραδοσιακά τραγούδια των Φρασαριωτών Αρβανιτόβλαχων», δείγμα συνεργασίας και κοινής αναζήτησης  με τον δεξιοτέχνη του κλαρίνου, Δημήτρη Παράσχο. Ακολουθεί, το 2019, ένα διπλό CD από ζωντανή ηχογράφηση στη Νέα Λεύκη Καστοριάς με τη συνοδεία του κλαρίνου του Κώστα Σμόλικα.

*Απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς την γραπτή άδεια του adeti.gr, διαβάστε τους όρους εδώ.

Gallery
Τράσιας Φώτης

Ενδιαφέρεστε για τον Μουσικό;

Επικοινωνία με Μουσικό

Επικοινωνία με Μουσικό

Εαν ενδιαφέρεστε για τον μουσικό, παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Είσαι και συ καλλιτέχνης παραδοσιακής μουσικής;

Εκδηλώσεις Μουσικού

Γλέντι Καλοχώρι Λάρισας | Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καλοχωρίου | 25 Αυγούστου 2023
25
Αυγ
2023
21:00

Καλοχώρι Λάρισας

Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καλοχωρίου διοργανώνει γλέντι στις 25 Αυγούστου 2023 και ώρα 21:00, στο Καλοχώρι Λάρισας.

Γλέντι με χάλκινα και βιολιά στο Αργυροπούλι Λάρισας την 25η Μαρτίου
25
Μαρ
2023
16:00

Το χωριό Αργυροπούλι, φέτος την ημέρα της Eθνικής Eπετείου της 25ης Μαρτίου, σας επιφυλάσσει ένα αξέχαστο γλέντι με χάλκινα και βιολιά!

Ιn Thessaloniki Culture Festival
12
Μαρ
2023
19:00
10 €

Το 1 ο In Thessaloniki Culture Festival έρχεται στις 12 Μαρτίου στα Λαδάδικα, στο κέντρο της πόλης, στο Eightball Club & Live Stage, αναδεικνύοντας την παραδοσιακή μουσική με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους μουσικούς!

Η Καστοριά γιορτάζει παραδοσιακά!
10
Νοε
2022
22:00
5€

Prague Live Stage, Καστοριά

Ο προοδευτικός εξωραϊστικός σύλλογος Νέας Λεύκης σας προσκαλεί όλους και όλες στο παραδοσιακό γλέντι που διοργανώνει στις 10 Νοεμβρίου, στις 10 το βράδυ στο PRAGUE Live Stage στη Καστοριά.

Σελίδες

Διαβάστε

info@adeti.gr

www.adeti.gr

Newsletter

Newsletters

Newsletters

Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.