Δήμου Νικόλαος

Χορός είναι η κάθετη έκφραση
οριζόντιων επιθυμιών.

Δήμου Νικόλαος

Δήμου Νικόλαος
Δήμου
Νικόλαος

Ο Νικόλαος Δήμου, έλκει την καταγωγή του από το βλαχοχώρι του Ανατολικού Ζαγορίου, τη Βοβούσα (Μπαϊάσα). Είναι απόφοιτος Οδοντιατρικής Σχολής αλλά η αγάπη του για την παράδοση του τόπου καταγωγής του  τον ώθησε να ασχοληθεί πιο ενεργά με αυτήν.

Η ενασχόλησή του με τον ελληνικό παραδοσιακό χορό ξεκινάει από την νηπιακή ηλικία, λόγω βιωμάτων και ακουσμάτων. Οι πρώτοι δάσκαλοί του υπήρξαν ο παππούς του, Νικόλαος Δήμου, και ο πατέρας του, Ζήσης Δήμου.

Η πρώτη του εμπλοκή, ως μαθητής χορού, υπήρξε το Λύκειο Ελληνίδων Ιωαννίνων με χοροδιδάσκαλο τον κ. Ζιώγα και αφορούσε γενικά χορούς του νομού Ιωαννίνων καθώς και της Ηπείρου. Σε ηλικία 14 ετών συμμετείχε ως μέλος του χορευτικού των μεγάλων του  Λύκειου Ελληνίδων Ιωαννίνων σε  εκδήλωση στο  εξωτερικό (Σουηδία). Ακολούθησε μια πορεία σε διάφορα χορευτικά όπως Καλαρρύτες, Σουλιώτες και από το 1975, σταθερά, συμμετείχε στο χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Βοβούσας Ιωαννίνων. Αργότερα, ακολουθήσαν σχεδόν όλοι οι χορευτικοί σύλλογοι της περιοχής.

Ο Νικόλαος Δήμου, ασχολήθηκε με την καταγραφή ενός σπάνιου ηχητικού αρχείου που αφορά τα φωνητικά τραγούδια και τους χορούς ενός βλαχόφωνου χωριού, της Βοβούσας (Μπαϊάσα)  Ιωαννίνων βλαχοχώρι του Ανατολικού Ζαγορίου από όπου έλκει την καταγωγή του. Έναυσμα της προσπάθειας αυτής αποτέλεσαν οι βιωματικές του εμπειρίες από τις εθιμικές διαδικασίες που πλαισιώνουν την πλούσια παράδοσή της, καθώς και η διαπίστωση ότι πολλά από τα παλιά φωνητικά τραγούδια, που αποδίδονται με έναν ιδιαίτερο βοβουσιώτικο ρυθμό, κινδυνεύουν να σβηστούν από την τραγουδιστική μνήμη των κατοίκων.

Στο ενεργητικό του, προστίθενται εισηγήσεις, δημοσιεύσεις και παρακολουθήσεις σεμιναρίων. Επίσης, έχει συγγράψει και κατέχει προς έκδοση βιβλίο με τίτλο Baiasa Καταγραφή της τραγουδιστικής,  μουσικής   και χορευτικής παράδοσης της Βοβούσας” (350 σελίδες) με ιστορική καταγραφή, καταγραφή εθίμων, τραγουδιών και χορών.

Είναι μέλος (από το 1975) και χοροδιδάσκαλος του πολιτιστικού συλλόγου Βοβούσας και παραδίδει σεμινάρια χορού (37 μέχρι στιγμής) ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό  δείχνοντας τους χορούς της Βοβούσας 

Στόχος του: η σωστή μεταφορά των χορών, η σωστή εμφάνιση διότι χωρίς αυτά δεν μπορούμε να αντιληφθούμε το χθες, το γιατί έτσι, πράγμα που οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα στο σήμερα. Γιατί πιστεύω ότι όταν η παράδοση τείνει να γίνει παράσταση ….. χάνεται. 

*Απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς την γραπτή άδεια του adeti.gr, διαβάστε τους όρους εδώ.

Κατηγορίες Χορών
Παραδοσιακοί χοροί Βλάχων
Ηπειρώτικοι Παραδοσιακοί Χοροί
Υπάρχει στον καιρό μας μια υπερβολική και αυθαίρετη χρήση της έννοιας «παράδοση». Μεγάλο το κεφάλαιο και πως και τι να συνοψίσεις ….

Ενδιαφέρεστε για τον Χοροδιδάσκαλο;

Επικοινωνία με Χοροδιδάσκαλο

Επικοινωνία με Χοροδιδάσκαλο

Εαν ενδιαφέρεστε για τον χοροδιδάσκαλο, παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Διδάσκεις παραδοσιακούς χορούς;

Διαβάστε

info@adeti.gr

www.adeti.gr

Newsletter

Newsletters

Newsletters

Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.