Τσιάρας Αχιλλέας

Χορός είναι η κάθετη έκφραση
οριζόντιων επιθυμιών.

Τσιάρας Αχιλλέας

Τσιάρας Αχιλλέας
Τσιάρας
Αχιλλέας

Ο  Αχιλλέας Τσιάρας γεννήθηκε α  στη Μελίκη Ημαθίας το 1973. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Είναι  απόφοιτος της Νοσηλευτικής Σχολής του Νοσοκομείου της Βέροιας και εργάζεται ως νοσηλευτής από το 1996. Τα τελευταία 12 χρόνια υπηρετεί στο Γενικό Νοσοκομείο των Γιαννιτσών.

Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με την πλούσια ρουμλουκιώτικη  μουσικοχορευτική παράδοση αφού μεγάλωσε σε μια οικογένεια πιστή στα ήθη και στα έθιμα του χωριού. Αρχικά ως χορευτής στο Λαογραφικό Όμιλο Μελίκης & Περιχώρων και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας και εν συνεχεία ως δάσκαλος παραδοσιακών χορών σε πολλούς συλλόγους της περιοχής ανέπτυξε πλούσια πολιτιστική  δράση στην περιοχή.

Η βιωματική και άμεση επαφή του με τον λαϊκό πολιτισμό εξελίχτηκε στην πορεία σε μια βαθειά έρευνα και καταγραφή της τοπικής φορεσιάς και των τοπικών χορών και εθίμων (ρουγκάτσια, λαζαρίνες κ.α ). Η έρευνά του εκτιμήθηκε από πολλούς ανθρώπους σχετικούς με το λαϊκό πολιτισμό, λαογράφους,   δασκάλους παραδοσιακών χορών και ενδυματολόγους, ακαδημαϊκούς και μη, με αποτέλεσμα να κληθεί να συμμετάσχει ως εισηγητής σε πολλά σεμινάρια και συνέδρια  με θέμα τη διάσωση και τη διάδοση των παραδοσιακών χορών και της φορεσιάς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Παράλληλα ασχολήθηκε και με την βλάχικη μουσικοχορευτική παράδοση μια και η καταγωγή του από τον πατέρα του είναι από το βλαχοχώρι της δυτικής Μακεδονίας, τα Νάματα Κοζάνης. Επιμελείται χορευτικά και ενδυματολογικά την χορευτική ομάδα του συλλόγου και είναι πρόεδρος της Φιλοπροοδευτικής Ένωσης Ναματιανών  «ο Άγιος Νικόλαος» και ιδρυτικό μέλος της πολιτιστικής Εταιρείας Αρμάνων Βλάχων Νομού Κοζάνης «Η Φαντίνα»  .

Η πορεία του ως δάσκαλος παραδοσιακών χορών συνεχίζεται και σήμερα με ζήλο και μεράκι  σε πολλούς πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής με τους οποίους συνεργάζοται επί σειρά πολλών ετών. Στο ενεργητικό του προστίθενται, επίσης, πολλές συμμετοχές σε ντοκιμαντέρ, ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, περιοδικά λαογραφικού περιεχομένου, εκδόσεις δισκογραφίας, διοικητικά συμβούλια με θέση ευθύνης σε συλλόγους και στο Λαογραφικό Μουσείο του Γιώργη Μελίκη. Μέσω του έργου του, της διδασκαλίας του σε χορευτικές ομάδες, έχει διακριθεί στον ετήσιο διαγωνιστικό Φεστιβάλ FDF (FAITH ,DANCE , FELLOWSHIP) που διοργανώνει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής).

*Απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς την γραπτή άδεια του adeti.gr, διαβάστε τους όρους εδώ.

Κατηγορίες Χορών
Παραδοσιακοί Χοροί του Ρουμλουκιού

Ενδιαφέρεστε για τον Χοροδιδάσκαλο;

Επικοινωνία με Χοροδιδάσκαλο

Επικοινωνία με Χοροδιδάσκαλο

Εαν ενδιαφέρεστε για τον χοροδιδάσκαλο, παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Διδάσκεις παραδοσιακούς χορούς;

Εκδηλώσεις Χοροδιδάσκαλου

14η Συνάντηση Πρέβεζας & Φεστιβάλ Χορού
03
Ιουλ
2022
08:00

Πρέβεζα

4 ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ – ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΧΟΡΟΥ & 2 ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ σε πλατείες χωριών

14η Συνάντηση Πρέβεζας & Φεστιβάλ Χορού
02
Ιουλ
2022
09:00

Πρέβεζα

4 ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ – ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΧΟΡΟΥ & 2 ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ σε πλατείες χωριών

14η Συνάντηση Πρέβεζας & Φεστιβάλ Χορού
01
Ιουλ
2022
10:00

Πρέβεζα

4 ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ – ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΧΟΡΟΥ & 2 ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ σε πλατείες χωριών

Σεμινάριο Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών 5-10 Ιανουαρίου 2022
05
Ιαν
2022
11:00
Με κόστος συμμετοχής

Διαβάστε

info@adeti.gr

www.adeti.gr

Newsletter

Newsletters

Newsletters

Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.