Κωστής Σκούρτης: Η Ερμιόνη του χθες, τραγουδισμένη σήμερα | PODCAST

Όποιος δε θυμάται το παρελθόν του,
είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει.

Κωστής Σκούρτης: Η Ερμιόνη του χθες, τραγουδισμένη σήμερα | PODCAST

Κωστής Σκούρτης: Η Ερμιόνη του χθες, τραγουδισμένη σήμερα | PODCAST

Σε μια εποχή που δοκιμάζει τα όρια της εν μέσω covid19, ανοίγονται γέφυρες ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν.

Το όγδοο επεισόδιο podcast του adetigr φιλοξενεί τον Κωστή Σκούρτη, έναν δραστήριο νέο και χοροδιδάσκαλο που έβαλε στο επίκεντρο της μελέτης και της διάδοσης, τις ντόπιες μελωδίες και τα τραγούδια , αναδεικνύοντας το μουσικό παρελθόν του τόπου καταγωγής του. Έτσι, μέσω της Χορευτικής Ομάδας Eρμιόνης και του συνόλου παραδοσιακής μουσικής «ΠΕΝΤΑΗΧΟΝ» έχουμε στα χέρια μας ένα διπλό C.D. με ένα βιβλίο με τίτλο «Ερμιονίτικοι σκοποί - Η Ερμιόνη του Χθες, τραγουδισμένη σήμερα», ένα πρώτo επίσημο δείγμα της μουσικής ταυτότητας του τόπου. Με αφορμή την έκδοση, ο Κωστής μας συστήνει την ιδέα που οραματίστηκε και πραγμάτωσε, ώστε  να γεφυρώσει τις μνήμες του χθες με το σήμερα, αξιοποιώντας τα πολιτιστικά αγαθά του τόπου του με σκοπό τη διάσωση, τη διάδοση της συλλογικής μνήμης και της τραγουδιστικής κουλτούρας της Ερμιόνης Αργολίδας. 

 Πριν ακούσετε το νέο ηχητικό άρθρο, μάθετε περισσότερα για τον Κωστή Σκούρτη, εδώ.

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ.

  PODCAST

1. Κωστή σε καλωσορίζουμε στο αντέτι, το 1ο Ψηφιακό Δίκτυο Παράδοσης και Πολιτισμού !

-Κ.Σ.: Καλώς σας βρήκα αγαπητοί φίλοι! Να είστε καλά! Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε!

 

2. Πες μας πρώτα, πως διατηρείς έντονο το αίσθημα της προσφοράς στον τόπο σου;

-Κ.Σ.: Χμμ! Δύσκολο ερώτημα! Αγαπώ ιδιαίτερα τον τόπο μου, την Ερμιόνη και όλα αυτά που την περιβάλλουν. Νιώθω έντονα πως θέλω να προσφέρω λόγω της ιδιαίτερης πατρίδας μου, αυτό! Είναι σαν να έχεις να αποδώσεις ένα μικρό χρέος, μια μικρή παρακαταθήκη στο τόπο που σε γέννησε, στον τόπο που δημιούργησες συνειδήσεις, πεποιθήσεις, όνειρα. Δεν νιώθω ότι κάνω κάτι μεγάλο! Νιώθω πως επιτελώ το χρέος μου με όλη την αγάπη που το περιβάλλει. Ένα χρέος που κοιτάει κατάματα τον πολιτισμό και την παράδοση!

 

3. Πως προέκυψε η ιδέα της καταγραφής αυτού του CDκαι πόσο εύκολη ήταν αυτή η έρευνα;  Ακούστε τη συνέντευξη εδώ.

 

-Κ.Σ.: Η Βιβή Σκούρτη, κατέγραψε τα τραγούδια! Αυτούς τους θεσπέσιους ήχους και αυτούς τους ασυναγώνιστους στίχους που τους χαρακτηρίζει η απόλυτη λυρικότητα. Από το 2017 καταγράφει, μπαίνει σε σπίτια, παίρνει συνεντεύξεις, ερεθίζει μνήμες, καημούς, δημιουργεί αναπάντητα ερωτήματα και τα απαντά! Τoδιπλό CDείναι αποτέλεσμα του βιβλίου. Βέβαια δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε και την σημαντική έρευνα και συμβολή που έχει κάνει για τα τραγούδια του τόπου μας, ο Γιάννης Σπετσιώτης! Ωστόσο η Βιβή Σκούρτη κατέγραψε οργανωμένα σε ένα βιβλίο αυτούς τους ήχους!  Μα υπάρχει λόγος χωρίς μουσική, χορό, στίχο ; Η δουλειά θα ήταν ημιτελής! Έτσι, αποφάσισα πως δεν γίνεται το έργο αυτό να μείνει ανεκμετάλλευτο και ξεκίνησα τις διαδικασίες έκδοσης του CD. Oήχος και το τραγούδι χαράσσεται πιο εύκολα στη μνήμη συγκριτικά με το λόγο. Η έκδοση λοιπόν των τραγουδιών αποτελούσε σχεδόν μονόδρομο.

 PODCAST

4. Ιδανικά, τι προσδοκάτε μέσα από αυτήν την έκδοση;

-Κ.Σ.: Μέσα από την έκδοση επιθυμώ και επιδιώκω , τα τραγούδια αυτά να γίνουν «κτήμα» κάθε ερμιονίτικης οικογένειας, κάθε Ερμιονίτη και κάθε Ερμιονίτισσας που θέλει και μπορεί να υπερηφανεύεται για την ερμιονίτικη παράδοση. Σε δεύτερο επίπεδο, προσδοκάμε και θα ήταν τιμή μας και καμάρι μας, αυτοί οι ήχοι να έχουν τη δική τους θέση στις αίθουσες διδασκαλίας των πολιτιστικών σωματείων της επικράτειας. Πολύ πιο πέρα, προσδοκώ στο άκουσμα των ερμιονίτικων σκοπών, να μπορεί ο καθένας να ταξιδεύει και να νιώθει αυτή την ευχαρίστηση, αυτό το μεράκι που νιώθουμε όλοι που ανήκουμε στο χώρο της παράδοσης όταν ακούμε έναν ήχο από κάποιο χωριό που μπορεί να εδρεύει από την Θράκη έως την Κρήτη.

5. Στο ένθετο του διπλού CDυπάρχουν καταγεγραμμένες πληροφορίες που πλαισιώνουν το μουσικό μέρος. Διάβασα και την κατατοπιστική αναφορά του κυρίου Πάνου Σκουτέρη, που γράφει για το τοπικό ηχόχρωμα και την αποτύπωσή του. Πες μας δυο λόγια για τα τραγούδια και τους σκοπούς του CDκαι εν γένει για το ύφος της μουσικής του τόπου σου.

-Κ.Σ.: Τα έχει πει όλα ο Πάνος μας! Η αλήθεια είναι πως ο τόπος μου έχει υιοθετήσει πολλά μουσικά στοιχεία, πολλά ιδιαίτερα μουσικά σύνολα τα οποία «απέκτησε» εξ αιτίας του ότι οι ντόπιοι Ερμιονίτες ήταν ψαράδες και ναυτικοί, πράγμα που τους επέτρεπε να ταξιδεύουν, να βλέπουν, να ακούν, να υιοθετούν και σε τελευταία ανάλυση να αλλάζουν και να οικειοποιούνται. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως δεν αναπτύχθηκε η δική μας παραδοσιακή κοινότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το μοναδικό τσάμικο του τόπου μας, το «Πάνω σε τρίκορφο βουνό», το οποίο χορευόταν από τους άντρες Ερμιονίτες με τις νησιώτικες βράκες και μουσικά αποδίδεται από την γνωστή ζυγιά, βιολί - λαούτο. Αξιοθαύμαστο και βαρύνουσας σημασίας στοιχείο για όποιον ασχολείται με την παράδοση τουλάχιστον. Σε γενικές γραμμές, το ερμιονίτικο μουσικό ψηφιδωτό αποτυπώνεται από συρτούς, μπάλους, χασαπιές, καρσιλαμάδες μα και τα λυρικά τραγούδια του μοναδικού εθίμου των Θεοφανίων «Γιάλα – γιάλα» που εδώ και πολλά χρόνια έχουν κατακτήσει τη θέση που τους αξίζουν.

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ.

 PODCAST

6. Βιώνουμε τη ζωή μας το τελευταίο καιρό υπό περιορισμό. Υπάρχει ωστόσο προοπτική κάποιας ζωντανής παρουσίασης του CD;

-Κ.Σ.: Ναι! Και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι και ταυτόχρονα λίγο αγχωμένοι για αυτό! Οι περσινές πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω του ιού, δεν μας επέτρεψαν να είμαστε συνεπείς στο καλοκαιρινό παραστασιακό ραντεβού που δίνουμε κάθε καλοκαίρι! Ωστόσο φέτος που όλα μοιάζουν να είναι πιο οικεία, ευχόμαστε να καταφέρουμε να κάνουμε την παρουσίαση του διπλού CDκαθώς και του βιβλίου της Βιβής Σκούρτη , σε κάποιο ειδυλλιακό Σαββατόβραδο στις αρχές Αυγούστου. Όπως και να έχει θα ενημερωθείτε! Πως θα γινόταν διαφορετικά άλλωστε…

7. Η έκδοσή σας είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας. Ποιοι είναι οι συντελεστές;

-Κ.Σ.: Νιώθω πολύ τυχερός που βρέθηκε στο δρόμο μου το «ΠΕΝΤΑΗΧΟΝ»! Ο Πάνος, η Αγγελική, ο Κώστας, ο Παναγιώτης και ο Χάρης αγκάλιασαν αμέσως τη δουλειά και την αντιμετώπισαν σαν να είναι το δικό τους παιδί. Σίγουρα, θεωρώ το εαυτό μου πολύ τυχερό που ήρθαν στον δρόμο μου και «έντυσαν» με τις αγγελικές μουσικές τους, τους ντόπιους ήχους μας. Μεγάλο «ευχαριστώ» χρωστάμε στον Γιάννη Σπετσιώτη και στην Βιβή Σκούρτη που μέσα από τα κιτάπια τους, μας παρέδωσαν αυτό τον υπέροχο θησαυρό που αντικατοπτρίζεται στους στίχους και στην μουσική των τραγουδιών, τη λαογραφία του τόπου μας που μετά από μακροχρόνια μελέτη, κατέθεσαν και μας παρέδωσαν με αγάπη. Στη συνέχεια, η αγαπημένη μας Ανθούλα Λαζαρίδου – Δουρούκου , η τοπική μας ζωγράφος, φιλοτέχνησε τον πίνακα που κοσμεί το εξώφυλλο του διπλού CDκαι νιώθουμε ευγνωμοσύνη για αυτό. Βέβαια, η Ρίνα Λουμουσιώτη, στην οποία οφείλουμε την ψηφιοποίηση του πίνακα που τόσο περίτεχνα απέδωσε, αλλά και η Έλενα Πετροπούλου που ανέλαβε την γραφιστική δουλειά και έβαλε την μοναδική και ξεχωριστή της πινελιά σε όλο το εγχείρημα, που αναμφισβήτητα αποτελεί στοιχείο υψηλής αισθητικής. Χιλιάδες ευχαριστώ φυσικά οφείλουμε στην αείμνηστη Μαράικε Ηλιού ντε Κόνινγκ, στην Δήμητρα Χείλαρη και στην οικογένεια Σταματίου που μέσα από τις χορηγίες τους έδωσαν σάρκα και οστά στο όνειρο που έμοιαζε να είναι τόσο μακρινό. Το ευτύχημα τελικώς είναι πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι «πλάγιασαν» δίπλα στο εγχείρημα, το είδαν να εξελίσσεται και να πραγματοποιείται υπό το πρίσμα της αγάπης και της φροντίδας και τους ευχαριστώ θερμά για αυτό. 

 PODCAST

 

8. Τι γεύση σας άφησε αυτή η εμπειρία και ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

-Κ.Σ.: Μόνο θετική μπορεί να είναι μια τέτοιου είδους εμπειρία!!! Μόνο και μόνο, η αρμονική συνύπαρξη και σύμπραξη όλων αυτών των ανθρώπων , αποτελεί για μένα μια μικρή νίκη! Η εμπειρία του ιού είναι λίγο δυσάρεστη μιας που στα χρόνια της καραντίνας εκδώσαμε αυτή την πολύτιμη έκδοση και ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να την εξωτερικεύσουμε όπως θα θέλαμε! Ωστόσο δεν χάνουμε την ελπίδα μας…

Στόχος μας είναι λοιπόν, ο κόσμος να μάθει τα τραγούδια, να τα χορεύει, να τα τραγουδάει, να τα σιγο – ψυθιρίζει, να γίνουν αντικείμενο γλεντιού σε σπίτια, αυλές, αλάνες, χοροστάσια, σκηνές και σιγά -σιγά να «φωλιάσουν» στις ψυχές όχι μόνο των Ερμιονιτών αλλά και γιατί όχι, όλης της Ελλάδας. Σιγά – σιγά και με οδηγό, την εξωστρέφεια που διακατέχει τη ομάδα μας (τη Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης) αλλά και όλους τους συντελεστές, εύχομαι να το καταφέρουμε με αργά αλλά σταθερά βήματα.    

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ.

 

9. Κωστή ευχαριστούμε εσένα και όλα τα μέλη της Χορευτικής Ομάδας Ερμιόνης της Αργολίδας για τη διάθεσή σας να μας συστήσετε την έκδοσή σας! Ευχόμαστε καλό ταξίδι να έχει! Καλή αντάμωση!

-Κ.Σ.: Είναι δική μας η χαρά και η τιμή! Καλή αντάμωση ! Συνεχίστε το αξιέπαινο και υψηλής αισθητικής έργο σας! Την αγάπη μου!

 PODCAST

Share: 

info@adeti.gr

www.adeti.gr

Newsletter

Newsletters

Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.