Το 1ο In Thessaloniki Culture Festival έρχεται στα Λαδάδικα | Συνέντευξη

Όποιος δε θυμάται το παρελθόν του,
είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει.

Το 1ο In Thessaloniki Culture Festival έρχεται στα Λαδάδικα | Συνέντευξη

Το 1ο In Thessaloniki Culture Festival  έρχεται στα Λαδάδικα | Συνέντευξη

Ο Σταύρος Τάχης, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αετομηλιτσιωτών Γράμμου με έδρα τη Θεσσαλονίκη, μας συστήνει στο νέο πολιτιστικό event της Θεσσαλονίκης,  το In Thessaloniki Cultural Festival.

O Σύλλογος Αετομηλιτσιωτών Γράμμου διοργανώνει σε συνεργασία με την Maestria Cultural Events το 1ο In Thessaloniki Culture Festival. Στις 12 Μαρτίου στα Λαδάδικα, στο κέντρο της πόλης, ο Δημήτρης Παράσχος με την ορχήστρα του, καθώς και ο Φώτης Τράσιας στο τραγούδι φιλοξενούνται για πρώτη φορά από το Eightball Club & Live Stage.

 

Για τον σύγχρονο άνθρωπο η μουσική είναι ένα μέσο ψυχαγωγίας και διασκέδασης στην προσπάθειά του να ευημερήσει σε έναν κοινωνικό ιστό με απαιτήσεις και υποχρεώσεις.

 

Σταύρο, πες μας λίγα λόγια για την ιδέα αυτού του φεστιβάλ και ποια είναι τα χαρακτηριστικά που το διαφοροποιούν;

Στην εποχή μας είναι δεδομένη η ανάγκη να βρούμε ένα καταφύγιο σε εστίες πολιτισμού. Έτσι, η διοργάνωση μουσικών παραδοσιακών φεστιβάλ κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Λόγω της πανδημίας αυξήθηκε η δίψα του κόσμου να αναζητήσει κάτι καινούριο, διαφορετικό σε χώρους με πάθος, με ιδιαιτερότητες και βεβαίως πολιτιστική ταυτότητα.

Η επιλογή του χώρου είναι κάτι που διαφοροποιεί σε μεγάλο βαθμό το event μας. Το Eightball Club & Live Stage έχει φιλοξενήσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας Rock, Rock ‘n’ Roll και Metal σκηνής. Όχι όμως ένα παραδοσιακό πολιτιστικό Event με καταξιωμένους μουσικούς της παραδοσιακής μουσικής. Αρά, είναι για όλους εμάς, ακόμη και για τους καλλιτέχνες, μία ευχάριστη πρόκληση.

Επίσης, θα ταξιδέψουμε σε ιδιαίτερους μουσικούς δρόμους της Κεντροδυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας αναδεικνύοντας τον πλούτο και την ποικιλία της παραδοσιακής μουσικής.

 

 Μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το In Thessaloniki Culture Festival εδώ.

 

Πως βλέπεις τα πολιτιστικά γεγονότα στη Θεσσαλονίκη πια; Έχει αλλάξει ο τρόπος διασκέδασης των νέων;

Τα τελευταία χρόνια έχει διαφοροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό η πολιτιστική ατζέντα της πόλης. Νέοι καλλιτέχνες που θέλουν να στεγάσουν τα καλλιτεχνικά τους όνειρα και νέοι άνθρωποι που αναζητούν νέους χώρους με διαφορετικό ύφος και επιρροές από τον δυτικό πολιτισμό και τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Μέσα σε όλο αυτό το περιβάλλον, φορείς και συλλογικότητες προσπαθούν να εντάξουν τις δραστηριότητές τους στο νέο πλαίσιο και να προσεγγίσουν με διαφορετικό τρόπο τους νέους ανθρώπους.

Η διασκέδαση με το πέρασμα του χρόνου αλλάζει δραστικά, δημιουργούνται νέες τάσεις και συνήθειες. Η παράδοση μέσω της μουσικής όμως παραμένει μία σταθερά στην ψυχαγωγία και στην έκφραση των ανθρώπων, ιδιαίτερα των νέων. Παρατηρείται μία στροφή στην παραδοσιακή μουσική από νέους καλλιτέχνες και μία διάθεση του κοινού που δεν είχε ανάμειξη με τη  παράδοση να γλεντήσει διαφορετικά και να διασκεδάσει με ακούσματα που κάποτε του φαινότανε «ξένα» και απόμακρα.

 Η επιλογή του χώρου είναι κάτι που διαφοροποιεί σε μεγάλο βαθμό το event μας. Το Eightball Club & Live Stage έχει φιλοξενήσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας Rock, Rock ‘n’ Roll και Metal σκηνής. Όχι όμως ένα παραδοσιακό πολιτιστικό Event με καταξιωμένους μουσικούς της παραδοσιακής μουσικής. 

Ποτό, χώρος συναυλιών, stands. Ταιριάζει με αυτά ο πολιτισμός;

Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μία έξαρση στην οργάνωση συναυλιών, διασκέδαση ορθίων ή χρήση stands σε συναυλιακούς χώρους και μουσικές σκηνές. Είναι αλήθεια ότι η τάση των νέων να διασκεδάζουν με αυτό τον τρόπο, επηρεασμένοι και από τον ευρωπαϊκό τρόπο διασκέδασης έχει αλλάξει και τον τρόπο που οργανώνουν οι εταιρίες και οι χώροι διασκέδασης τα διάφορα μουσικά κυρίως events.

Πιθανόν είναι και απόρροια του γεγονότος ότι η κοινωνία ξεπερνάει τον συντηρητισμό και την τάση όλοι καθήμενοι να διασκεδάζουν. Τάση που τη συναντούσαμε τα προηγούμενα χρόνια από τα πανηγύρια μέχρι τους χώρους διασκέδασης (π.χ ρεμπετάδικα, μπουζούκια κα). Οι νέοι πια όρθιοι, μια παρέα όλοι συνομιλούν, νιώθουν και διασκεδάζουν χορεύοντας ή τραγουδώντας.

 

Ποια η θέση της παραδοσιακής μουσικής στον μοντέρνο τρόπο ψυχαγωγίας;

Η μουσική ως μέσο έκφρασης των ανθρώπων χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους ακόμα πολιτισμούς. Για τον σύγχρονο άνθρωπο είναι ένα μέσο ψυχαγωγίας και διασκέδασης στην προσπάθειά του να ευημερήσει σε έναν κοινωνικό ιστό με απαιτήσεις και υποχρεώσεις.

Η παραδοσιακή μουσική μεταφέροντας τον άνθρωπο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και των Βαλκανίων συνδυάζει την απλότητα και τον ανώνυμο πολλές φορές κοινωνικό της χαρακτήρα.

Έτσι, στις μέρες μας, ιδιαίτερα μέσω του παραδοσιακού χορού αναδεικνύεται και το πνεύμα της ομαδικότητας, της κοινωνικής συμμετοχής και της αναζήτησης του εσωτερικού και εξωτερικού κόσμου, στοιχεία τα οποία συναντάμε και στο νέο μοντέρνο τρόπο ψυχαγωγίας.

 

Μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το In Thessaloniki Culture Festival εδώ.

 

Share: 

info@adeti.gr

www.adeti.gr

Newsletter

Newsletters

Newsletters

Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.