Αποτελέσματα έρευνας για τις επιπτώσεις του covid στον λαϊκό πολιτισμό

Όποιος δε θυμάται το παρελθόν του,
είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει.

Αποτελέσματα έρευνας για τις επιπτώσεις του covid στον λαϊκό πολιτισμό

Αποτελέσματα έρευνας για τις επιπτώσεις του covid στον λαϊκό πολιτισμό

Η πανδημία Covid-19 έχει επιφέρει την επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει προκαλέσει βασικές αλλαγές στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι ορατές σε ατομικό, αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο. Στα πλαίσια αυτής της μεγάλης αλλαγής οι άνθρωποι του πολιτισμού, ήρθαν αντιμέτωποι με την αναστολή λειτουργίας των πολιτιστικών σωματείων. Λόγω λοιπόν αυτής της κατάστασης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διεξήγαγε έρευνα η οποία σχεδιάστηκε ώστε να διερευνήσει τις επιπτώσεις της πανδημίας λόγω του COVID19 στη λειτουργία των πολιτιστικών σωματείων, τις τάσεις μετά το τέλος της πανδημίας και την επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς και να αξιολογήσει τις στάσεις όσων χορεύουν Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς σε πολιτιστικά σωματεία στην Ελλάδα με την επανέναρξη λειτουργίας τους.

 

Στα πλαίσια αυτής της έρευνας, η Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Σ.Ε.Φ.Α.Α.) του ΑΠΘ σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.) και την Ένωση Αγραφιώτικων χωριών, διοργάνωσε την Ημερίδα με θέμα: «Λαϊκός Πολιτισμός και Πανδημία: η επόμενη μέρα», το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021, 19:30-21:30, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη στα πολιτιστικά σωματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας και της Ένωσης.

 

Σύμφωνα με αυτά:

 • μόνο το 50% των σωματείων επαναλειτούργησε μετά την άρση της πρώτης αναστολής λειτουργίας
 • στο 70% υπήρξε μείωση των υφιστάμενων μελών, όμως παρατηρήθηκαν νέες εγγραφές
 • Δεν πραγματοποιήθηκαν μαθήματα διαδικτυακά από τα σωματεία, κάτι που συμφωνεί και με τη στάση των χορευτών
 • κανένα σωματείο δεν έλαβε επιχορήγηση από το κράτος.
 • Επίσης σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το μέλλον των πολιτιστικών σωματείων μετά την επιστροφή στην κανονικότητα,
 • το 50% θεωρεί πως θα υπάρξει μείωση
 • το 40% πως θα λειτουργήσει με τον ίδιο αριθμό μελών
 • ενώ το 90% δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας μετά την πανδημία

 

Μετά από τη συζήτηση που ακολούθησε, τις τοποθετήσεις ακαδημαϊκών και μελών των πολιτιστικών σωματείων και λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα της έρευνας προτάθηκε:

 • δημιουργία μητρώου πολιτιστικών σωματείων στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με στόχο την καθολική αντιμετώπιση του λαϊκού πολιτισμού
 • ένταξη του Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού στο εθνικό ευρετήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδος
 • νέο σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των πολιτιστικών συλλόγων
 • άμεση οικονομική στήριξη των πολιτιστικών σωματείων όπως έγινε με πολλές άλλες πληττόμενες δραστηριότητες, λόγω της πανδημίας

 

Στην ημερίδα χαιρέτησαν ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο Αντιπρόεδρος της διαρκούς επιτροπής της βουλής, πρώην Υπουργός Αθλητισμού και Πολιτισμού, κ. Ιωάννης Ανδριανός, οι οποίοι τοποθετήθηκαν υποστηρίζοντας την ανάγκη αλλαγής του νομικού πλαισίου για την υποστήριξη των πολιτιστικών σωματείων και του λαϊκού πολιτισμού, και τονίζοντας πως θα είναι αρωγοί σε αυτήν την πρωτοβουλία.

 

Share: 

info@adeti.gr

www.adeti.gr

Newsletter

Newsletters

Newsletters

Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.