Εγκαινιάζεται το νέο, σύγχρονο πολιτιστικό εργαστήρι «Χοροδράσεις» στην Αλεξάνδρεια

Όποιος δε θυμάται το παρελθόν του,
είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει.

Εγκαινιάζεται το νέο, σύγχρονο πολιτιστικό εργαστήρι «Χοροδράσεις» στην Αλεξάνδρεια

Εγκαινιάζεται το νέο, σύγχρονο πολιτιστικό εργαστήρι «Χοροδράσεις» στην Αλεξάνδρεια

Την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου, στις 20.00 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του νέου χώρου πολιτισμού «ΧΟΡΟΔΡΑΣΕΙΣ» στην Αλεξάνδρεια, επί της οδού Κομνηνών (16).

Πρόκειται για έναν νέο, σύγχρονο χώρο, ο οποίος θα στεγάσει πολιτιστικά τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών από όλες τις πολιτισμικές ομάδες τη Ελλάδας, σε χορευτές όλων των ηλικιών και επιπέδων.

Στόχος του πολιτιστικού εργαστηρίου «Χοροδράσεις» είναι να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς των πολιτιστικών δρώμενων της Αλεξάνδρειας και της ευρύτερης περιοχής, ένα σημείο συλλογής και εκφοράς της τοπικής παράδοσης του τόπου αλλά και ένα σημείο συνάντησης μικρών και μεγάλων φίλων της παράδοσης.

Οι υπεύθυνοι του εργαστηρίου «Χοροδράσεις», κύριος Αχιλλέας Τσιάρας και η σύζυγός του κυρία Γιούλη Δήμου, με την πολύχρονη και διακεκριμένη πορεία τους στη διδασκαλία παραδοσιακών χορών, αλλά και με την πορεία τριάντα χρόνων στη λαογραφική έρευνα μελέτη και καταγραφή, ιδιαίτερα της τοπικής παράδοσης του Ρουμλουκιού, που τους ακολουθεί, σας καλούν στα εγκαίνια του νέου πολιτιστικού σημείου της πόλης, την Τρίτη στις 27 Δεκεμβρίου στις 8 το βράδυ.

 Φωτ. Αχιλλέας Τσιάρας

Ο  Αχιλλέας Τσιάρας από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με την πλούσια ρουμλουκιώτικη  μουσικοχορευτική παράδοση αφού μεγάλωσε σε μια οικογένεια πιστή στα ήθη και στα έθιμα του χωριού. Η βιωματική και άμεση επαφή του με τον λαϊκό πολιτισμό εξελίχτηκε στην πορεία σε μια βαθειά έρευνα και καταγραφή της τοπικής φορεσιάς και των τοπικών χορών και εθίμων (ρουγκάτσια, λαζαρίνες κ.α ). Η έρευνά του εκτιμήθηκε από πολλούς ανθρώπους σχετικούς με το λαϊκό πολιτισμό, λαογράφους,   δασκάλους παραδοσιακών χορών και ενδυματολόγους, ακαδημαϊκούς και μη, με αποτέλεσμα να κληθεί να συμμετάσχει ως εισηγητής σε πολλά σεμινάρια και συνέδρια  με θέμα τη διάσωση και τη διάδοση των παραδοσιακών χορών και της φορεσιάς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Παράλληλα ασχολήθηκε και με την βλάχικη μουσικοχορευτική παράδοση μια και η καταγωγή του από τον πατέρα του είναι από το βλαχοχώρι της δυτικής Μακεδονίας, τα Νάματα Κοζάνης. Μέσω του έργου του, της χορευτικής και ενδυματολογικής επιμέλειας ομάδων, διακρίνεται κάθε φορά που συμμετέχει,  στον ετήσιο διαγωνιστικό Φεστιβάλ FDF (FAITH ,DANCE , FELLOWSHIP) που διοργανώνει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής).

 

 

 Φωτ. Γιούλη Δήμου

Συνοδοιπόρος στην πολύχρονη έρευνα του Αχιλλέα,η σύζυγος Γιούλη Δήμου, ερευνά και καταγράφει την τοπική παράδοση διατηρώντας πλέον ένα πλούσιο αρχείο υψηλής πολιτιστικής αξίας για το Ρουμλούκι και όχι μόνο. Η Γιούλη Δήμου είναι, επίσης, δασκάλα παραδοσιακών χορών με πολυετή εμπειρία σε χορευτές όλων των ηλικιών και επιπέδων (αρχάριοι – προχωρημένοι).

 

Την ημέρα των εγκαινίων, Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022 στις 8 το βράδυ οι ενδιαφερόμενοι/-ες θα μπορούν να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους στα ετερόκλητα τμήματα του χώρου πολιτισμού «Χοροδράσεις».

 

Πολιτιστικό εργαστήρι «Χοροδράσεις»

Διεύθυνση: Κομνηνού 16, Αλεξάνδρεια

Δείτε τις “Χοροδράσεις” στον χάρτη, εδώ:

https://goo.gl/maps/6211vtfjFJziyu348

Υπεύθυνοι: Αχιλλέας Τσιάρας, Γιούλη Δήμου

Τηλέφωνο επικοινωνίας:  

6932620738, 6974580540

 

 

 

 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Φωτ. Αχιλλέας Τσιάρας, Γιούλη Δήμου, FDF
Αρχείο Φωτ. Αχιλλέα Τσιάρας-Γιούλη Δήμου
Αρχείο Φωτ. Αχιλλέα Τσιάρας-Γιούλη Δήμου
Αρχείο Φωτ. Αχιλλέα Τσιάρας-Γιούλη Δήμου
Αρχείο Φωτ. Αχιλλέα Τσιάρας-Γιούλη Δήμου
Αρχείο Φωτ. Αχιλλέα Τσιάρας-Γιούλη Δήμου
Αρχείο Φωτ. Αχιλλέα Τσιάρας-Γιούλη Δήμου
Share: 

info@adeti.gr

www.adeti.gr

Newsletter

Newsletters

Newsletters

Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.