Θυμέλη - Ηχοχρώματα: Δύο νέα παράθυρα επικοινωνίας από το Κέντρο Πολιτισμού Χορεύρεσις

Όποιος δε θυμάται το παρελθόν του,
είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει.

Θυμέλη - Ηχοχρώματα: Δύο νέα παράθυρα επικοινωνίας από το Κέντρο Πολιτισμού Χορεύρεσις

Θυμέλη - Ραδιοηχοχρώματα: Δύο νέα παράθυρα επικοινωνίας από το Κέντρο Πολιτισμού Χορεύρεσις

Tο Κέντρο Πολιτισμού Χορεύρεσις ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2016, στον Άγιο Στέφανο Αττικής, ενώνοντας ανθρώπους που αγαπούν τον λαϊκό πολιτισμό και την λαϊκή παράδοση, μέσω κυρίως της ελληνικής δημοτικής μουσικής και του ελληνικού δημοτικού χορού, με σκοπό τη συνέχιση, τη διάδοση και τη βίωσή τους στο σήμερα.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, σε συνέχεια της αλλαγής δομής και λειτουργίας του Κέντρου, προέκυψαν νέα τμήματα και νέων δράσεις. Έτσι, στο Κέντρο Πολιτισμού “Χορεύρεσις” σήμερα λειτουργούν τμήματα παραδοσιακών χορών για όλες τις ηλικίες, καθώς και τμήματα κρητικών, ποντιακών και αστικών χορών. Παράλληλα με τα τμήματα χορού, λειτουργούν και τα ακόλουθα τμήματα: Mουσικοκινητική Αγωγή Παιδιών, Θεατρική Αγωγή Ενηλίκων, Παραδοσιακό Τραγούδι, Κρητική Λύρα, Κρουστά, Παραδοσιακά Νυκτά Έγχορδα, Χειροτεχνία και Πλέξιμο. Τις - κανονικές (!) - Κυριακές οι μικροί μαθητές και φίλοι του Κέντρου, “χάνονται” στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών, μέσα από τη δράση “Tης Κυριακής τα παραμύθια”, ενώ όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα συναντιούνται στο “Καφενείο το Μπογιάτι”.Στις δραστηριότητες του Κέντρου μας συμμετέχουν σήμερα περισσότερα από 250 μέλη. Οι δάσκαλοι και συνεργάτες που εμπλέκονται στην χάραξη πολιτιστικής πορείας της “Χορεύρεσις”, δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στην ελληνική λαϊκή παράδοση.

Πέρα από τη δημιουργία νέων τμημάτων και παράλληλων δράσεων, το Κέντρο Πολιτισμού Χορεύρεσις είχε τη θέληση να ανοίξει νέα παράθυρα πολιτισμούκαι επικοινωνίας. Αυτή η θέληση οδήγησε στην υλοποίηση δύο σπουδαίων πολιτιστικών δράσεων.

 

Εφημερίδα Πολιτισμού “Θυμέλη” λοιπόν, είναι το ένα από τα δύο “πολιτιστικά παράθυρα” που άνοιξε το Κέντρο μας. Βασικός στόχος της εφημερίδας είναι η ενημέρωση, η πληροφόρηση και βέβαια το πεδίο έκφρασης για όλους. Το διαφορετικό που φέρνει είναι πως βάση της αποτελεί ένα ευρύτερο πολιτιστικό πλαίσιο, προβάλλοντας παράλληλα με τις δράσεις του Κέντρου Πολιτισμού Χορεύρεσις, δραστηριότητες και απόψεις και άλλων πολιτιστικών φορέων και σωματείων. Το πρώτο τεύχος της τριμηνιαίας ηλεκτρονικής εφημερίδας κυκλοφόρησε στις 18 Ιανουαρίου 2021, καλύπτοντας θέματα πολιτισμού, λαογραφίας, εθίμων, αρχαιότητας που σχετίζονται με τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Μπορείτε να αποθηκεύσετε τοπικά στον υπολογιστή ή και στο κινηητό σας το 1ο τεύχος της εφημερίδας Θυμέλη, παρακάτω (βλ. pdf αρχείο).

 

Το δεύτερο “πολιτιστικό παράθυρο” άνοιξε με τα Ηχοχρώματα Ραδιοχορεύρεσις, το πρώτο διαδικτυακό πολιτισμικό ραδιόφωνο, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Δεκέμβριο του 2020, κερδίζοντας αμέσως την αγάπη των μελών του Κέντρου μας και όλων των ανθρώπων που αγαπούν τον λαϊκό πολιτισμό. Δεκατέσσερις ραδιοφωνικοί παραγωγοί, μέλη του Κέντρου Πολιτισμού “Χορεύρεσις”, με πολλή όρεξη και μεράκι, έχουν αναλάβει τις πρώτες εκπομπές του σταθμού, κρατώντας παρέα στους ακροατές με διαφορετικά “ηχοχρώματα” της πλούσιας ελληνικής παράδοσης. Εκπομπές με νησιώτικα ακούσματα, με άρωμα Κρήτης, με ηπειρώτικα μοιρολόγια, με διασκευές παραδοσιακής μουσικής. Εκπομπές που άπτονται θεμάτων μουσικής και θεάτρου, αλλά και αφιερώματα σε σπουδαίες μορφές του πολιτισμού μας. Και φυσικά, παραμύθια για τους μικρούς μας φίλους.  

Μέσα από τις ποικίλες δράσεις του Κέντρου Πολιτισμού “Χορεύρεσις”, φιλοδοξούμε να αγκαλιάσουμε και να υπηρετήσουμε όλες τις μορφές του πολιτισμού μας και να προβάλουμε τις αξίες και τις παραδόσεις μας. Ελπίζουμε μέσα από την ανάγνωση της Εφημερίδας Πολιτισμού “Θυμέλη”, να καταφέρουμε να σας “ταξιδέψουμε” στο μοναδικό πολιτισμό της πατρίδας μας και σε ενδιαφέροντα μονοπάτια ιστορίας, λαογραφίας και τέχνης. Όλη η Ελλάδα, η πλούσια παράδοση μας, ακούγεται καθημερινά μέσα από την ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού “Ηχοχρώματα Ραδιοχορεύρεσις” στο www.chorevresisradio.gr. Ο λαϊκός πολιτισμός και η άυλη πολιτιστική κληρονομιά, ειδικά κάτω από τις σημερινές κοινωνικές και πολιτισμικές συνθήκες, είναι ένας προνομιακός χώρος διεξόδου, έμπνευσης, έκφρασης, αλλά και αέναης δημιουργίας. Μένουμε σε αυτόν...! Μείνετε συντονισμένοι...!

Για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Κέντρου Πολιτισμού "Χορεύρεσις" καθώς και τα τεύχη της εφημερίδας Θυμέλης μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί τους.

Μάθετε όλους τους διαθέσιμους τρόπους επικοινωνίας πατώντας εδώ. 

Share: 

info@adeti.gr

www.adeti.gr

Newsletter

Newsletters

Newsletters

Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.