Με μια Πνοή...Χορός του Νίκου Αγγούση

Όποιος δε θυμάται το παρελθόν του,
είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει.

Με μια Πνοή...Χορός του Νίκου Αγγούση

Με μια Πνοή...Χορός του Νίκου Αγγούση

Εν μέσω πανδημίας και πρωτόγνωρης καλλιτεχνικής σιωπής, σταθήκαμε για λίγο όρθιοι με τη βοήθεια μίας μουσικής έκπληξης. Πρόκειται για τη νέα δισκογραφική δουλειά του Νίκου Αγγούση με τίτλο Με μια Πνοή… Χορός . Μία καλαίσθητη έκδοση 18 ακουσμάτων γηγενών και προσφύγων του Έβρου, καρποί πολύχρονης έρευνας, όπως αναφέρει και ο ίδιος, Μουσικός και Μουσικολόγος,  Νίκος Αγγούσης. Το cd συνοδεύεται από βιβλίο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ιστορικής σημασίας, καθώς και πληροφορίες για το καθένα από τα τραγούδια. Το ηχητικό αυτό τεκμήριο αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας και καλλιτεχνικής υποστήριξης και πολλών πολιτιστικών συλλόγων, όπως της Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης.

Ο νέος δίσκος (cd + βιβλίο) με τίτλο «Με μια Πνοή… Χορός» κυκλοφορεί από την εταιρία Polyphonon (LM 111). Η παρούσα έκδοση αποτελεί την έντυπη αποτύπωση μιας μακροχρόνιας έρευνας και καταγραφής παραδοσιακών σκοπών και τραγουδιών των γηγενών και των προσφύγων του Έβρου, από τον Μουσικό-Μουσικολόγο Νίκο Αγγούση. Έτσι, παρουσιάζεται ένα μικρό δείγμα της πλούσιας μουσικοχορευτικής παράδοσης του Έβρου δίνοντας έμφαση στους οργανικούς σκοπούς που διαδόθηκαν από τους λαϊκούς οργανοπαίκτες στο κλαρίνο. Η πλειοψηφία των καταγραφών αποτελούν πρώτη εκτέλεση, ενώ κάποιες από αυτές είναι οι πρώτες επανεκτελέσεις.

Τα κείμενα του βιβλίου – ένθετου επιμελείται κυρίως ο Μουσικολόγος Δημήτρης Σπανός, αλλά συμμετέχει και η Ελένη Φιλιππίδου, Δρ. Λαογραφίας – Ανθρωπολογίας του Χορού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με κάποια κείμενα.

Ο Νίκος Αγγούσης μετέχει μουσικά με το κλαρίνο, καβάλ, φλογέρα, καθώς και με μια ερμηνεία στο τραγούδι «Δώδεκα χρονών κορίτσι». Ως ερμηνευτές στο τραγούδι μετέχουν οι Θεοπούλα και Λαμπριάννα Δοϊτσίδη, Νίκος Ζαπάρτας, Βαγγέλης Κατσουλίδης και Μάνος Κουτσαγγελίδης.

Οι μουσικοί συντελεστές είναι στο βιολί: Νίκος Ζαπάρτας, Μάκης Μπακλατζής, Σάκης Καρακώστας, Κυριάκος Πετράς, Γιάννης Πούλιος, Γιώργος Ψάλτης, στη γκάιντα: Στέλιος Ματακάκης, στο ούτι – τζιουμπούς: Θωμάς Κωνσταντίνου, Κυριάκος Ταπάκης, στο ούτι: Βαγγέλης Κατσουλίδης, στο λαούτο: Γιάννης Πούλιος, Νίκος Σιδηρόπουλος, Δημήτρης Σίντος, και στα κρουστά: Νίκος Μαγνήσαλης, Λουκάς Μεταξάς, Κώστας Μερετάκης, Ηλίας Μίσκας, Γιώργος Παγκοζίδης, Στάθης Παρασκευόπουλος, Δημήτρης Παναγούλιας.

Έρευνα-Επιμέλεια παραγωγής-ενορχήστρωση-διασκευή: Νίκος Αγγούσης

Οι ηχογραφήσεις του δίσκου πραγματοποιήθηκαν στο Eastside studio (Θεσσαλονίκη) από τον Γιώργο Μπακάλη, Ant Art (Αθήνα) από τον Γιάννη Μπαξεβάνη, SINTOS HOME STUDIO (Αθήνα) από τον Δημήτρη Σίντο και Polyphemon studio (Μαρώνεια Ροδόπης) από τον Γιώργο Παγκοζίδη.

Μίξεις: Easteside studio (Θεσσαλονίκη)

Mastering: SIOPIS MASTERING, Αποστόλης Σιώπης

Artwork – Graphic design: Εύρος Βοσκαρίδης   

 

 

Share: 

info@adeti.gr

www.adeti.gr

Newsletter

Newsletters

Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.