Οι Μπούλες της Νάουσας ανάμεσα σε άλλες 8 λαϊκές παραδόσεις στην Πορτογαλία.

Όποιος δε θυμάται το παρελθόν του,
είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει.

Οι Μπούλες της Νάουσας ανάμεσα σε άλλες 8 λαϊκές παραδόσεις στην Πορτογαλία.

Οι Μπούλες της Νάουσας ανάμεσα σε άλλες 8 λαϊκές παραδόσεις στην Πορτογαλία.

Το έθιμο της Νάουσας Μπούλες, παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή εκδήλωση (webinar) με τίτλο «Carnival and Masks – Rituals and Practices around the world», την οποία διοργάνωσε ο Πορτογαλικός Δήμος Município de Podence de Cavaleiros, όπου κάθε χρόνο την περίοδο της αποκριάς πραγματοποιείται το μασκοφόρο έθιμο «Caretos de Podence» (στοιχείο στον Κατάλογο της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας). Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ και με ταυτόχρονη ζωντανή μετάδοση στη σελίδα του τοπικού Δήμου, με δεκάδες θεατές.

Στην εκδήλωση προσκλήθηκε και συμμετείχε ως εισηγητής ο Πρόεδρος του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος του CIOFF® κ. Κώστας Ιωαννίδης, ο οποίος στην εισήγησή του αναφέρθηκε στα διάφορα μασκοφόρα έθιμα της Ελλάδας και ειδικότερα στο έθιμο Μπούλες της Νάουσας. Η εισήγηση περιλάμβανε πληροφορίες για την φορεσιά, την προετοιμασία, το τελετουργικό, την μουσική και τους μουσικούς, το δρομολόγιο, την κατασκευή του προσώπου, τους χορούς κλπ.

Webinar_CIOFF_Carnival and Masks

Αξίζει να αναφέρουμε ότι την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του διοργανωτή Δήμου και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος INATEL. Στην διάλεξη συμμετείχαν 8 εισηγητές οι οποίοι παρουσίασαν λαϊκές τελετουργίες και έθιμα με μάσκες από Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία και Ελλάδα, ενώ παρουσιάστηκαν αποκριάτικες – καρναβαλικές λαϊκές εκδηλώσεις από Βέλγιο, Ισπανία, Κολομβία και Βραζιλία (δύο από τις καρναβαλικές εκδηλώσεις σε Κολομβία και Βραζιλία είναι επίσης εγγεγραμμένες στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά).

Η συμμετοχή είχε και την θετική ανταπόκριση των λοιπών εισηγητών οι οποίοι προσκλήθηκαν από τον Κώστα Ιωαννίδη και ενδιαφέρθηκαν να επισκεφθούν την Νάουσα για να γνωρίσουν το έθιμο από κοντά και να το συμπεριλάβουν σε διάφορα projects που πραγματοποιούνται διεθνώς (φωτογραφικές διαδρομές με μασκοφόρα έθιμα ανά τον κόσμο, μουσείο μεσογειακών μασκοφόρων εθίμων κ.α.).

Για την παρουσίαση και την συμμετοχή, ευχαριστίες οφείλονται από τον κ. Κώστα Ιωαννίδη στον Δήμο Η.Π. Νάουσας και συγκεκριμένα στην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κα. Δώρα Μπαλτατζίδου για την ηθική υποστήριξη και στον κ. Στέργιο Παρίζα για την ευγενική άδεια χρήσης προσωπικού του αρχείου – βίντεο.

Webinar στην Πορτογαλία
Webinar στην Πορτογαλία
Webinar στην Πορτογαλία
Webinar στην Πορτογαλία
Share: 

info@adeti.gr

www.adeti.gr

Newsletter

Newsletters

Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.