Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Αντίδραση για την Παναγία Σουμελά

Όποιος δε θυμάται το παρελθόν του,
είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει.

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Αντίδραση για την Παναγία Σουμελά

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Αντίδραση για την Παναγία Σουμελά

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην γείτονα Τουρκία που αφορούν την περιοχή του ιστορικού Πόντου. Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά, γίναμε μάρτυρες της προκλητικής και βέβηλης συμπεριφοράς του τουρκικού κράτους προς τα μνημεία-σύμβολα του Ελληνισμού, που στέκουν σε πείσμα των καιρών περήφανα κι αγέρωχα στην πατρώα ποντιακή γη.

Μετά την αιφνιδιαστική και παράνομη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αν και χαρακτηρισμένη από την UNESCO ως παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, μία ακόμη ασεβής και παντελώς αδικαιολόγητη ενέργεια έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των ατιμωτικών πράξεων της Τουρκίας. Με την άδεια των αρμοδίων κρατικών φορέων, στον προαύλιο χώρο της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά, στήθηκε ένα άκομψο και κακόγουστο πανηγυράκι στα πλαίσια μιας υποτιθέμενης διαφημιστικής προβολής του χώρου για τουριστικούς λόγους.

Η πράξη αυτή θεωρούμε ότι βεβηλώνει την ιερότητα του χώρου και προσβάλλει ευθέως τόσο το θρησκευτικό αίσθημα των Ποντίων Ελλήνων, όσο και την διεθνή αντίληψη περί σεβασμού και προστασίας των θρησκευτικών και ιστορικών μνημείων από κάθε απόπειρα σπίλωσης και αλλοίωσης του χαρακτήρα τους.

Η Ομοσπονδία μας καταδικάζει απερίφραστα το γεγονός και απαιτεί την λήψη κάθε ενδεδειγμένου μέτρου για την διαφύλαξη της ιερότητας του χώρου από παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον. Ας γίνει επιτέλους αντιληπτό από την Τουρκική πλευρά, ότι η Ιστορία ούτε παραγράφεται ούτε παραχαράσσεται, και τέτοιου είδους ενέργειες προκαλούν περισσότερο την φαιδρότητα παρά επιτυγχάνουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Η παρουσία του ελληνικού στοιχείου στην περιοχή του Πόντου για περίπου 3 χιλιετίες, δεν μπορεί ποτέ να διαγραφεί ούτε καν να ξεχαστεί ότι κι αν κάνει το απελπισμένο σύγχρονο τουρκικό κράτος. Η αμαύρωση, η απαξίωση και τέλος ο πλήρης αφανισμός της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς που υποδηλώνει την ελληνική προέλευση των μνημείων, δεν μπορεί ποτέ να επιτευχθεί παρά τις όποιες σπασμωδικέςκαι αλλοπρόσαλλες ενέργειες της Τουρκίας.

Ταυτόχρονα, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος καλεί το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην αφήσει αναπάντητη ούτε αυτή την πρόκληση. Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά δεν αποτελεί πνευματική κληρονομιά μόνον των Ελλήνων Ποντίων, αλλά είναι κορυφαίο θρησκευτικό σύμβολο ολόκληρου του Ελληνισμού. Με αυτή τη θεώρηση είναι υποχρέωση του ελληνικού κράτους να αντιδράσει άμεσα, έντονα και αποφασιστικά.

 

Το δελτίο τύπου υπογράφουν για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου

Share: 

info@adeti.gr

www.adeti.gr

Newsletter

Newsletters

Newsletters

Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.