Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων

Ο πολιτισμός δεν κληρονομείται,
κατακτάται.<

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων
Περιγραφή
Ομοσπονδία

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων ιδρύθηκε το 1981 από 15 μέλη συλλόγους Σαρακατσαναίων. Σήμερα απαρτίζεται από 44 μέλη συλλόγους και αποτελεί ένα δευτεροβάθμιο όργανο το οποίο εκτός από την διατήρηση και μετάδοση της τεράστιας πολιτιστικής μας κληρονομίας και ερευνά, μεταξύ των άλλων σκοπών του είναι και ο συντονισμός της δράσης των συλλόγων Σαρακατσαναίων που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα καθώς επίσης και η δημιουργία σε πανελλήνια κλίμακα ευκαιριών και κινήτρων, για την επικοινωνία και γνωριμία μελών.                                      Από την ίδρυση της έως σήμερα η Π.Ο.Σ.Σ. παράγει τεράστιο πολιτισμικό έργο. Με τα τακτικά της οργανωτικά συνέδρια που γίνονται κάθε δύο έτη με σκοπό την επίλυση οργανωτικών θεμάτων των μελών καθώς επίσης και τον προγραμματισμό δράσεων λειτουργίας. Εκτός των προγραμματισμένων οργανωτικών της συνεδρίων και των συνοδών προέδρων των συλλόγων έχει πραγματοποιήσει τα τρία επιστημονικά συνέδρια Ελλάδος και διασποράς, το πρώτο το 1996 στο πολεμικό μουσείο Αθηνών και το δεύτερο το 2006 στο πανεπιστήμιο Θες/νίκης, και το τρίτο 2016 στην πόλη της Λαμίας στο Δημοτικό Θέατρο.

Ενώ δεν λείπουν από το φάσμα δράσης της, οι ημερίδες, συναυλίες, επετειακές εκδηλώσεις καθώς επίσης και οι συνδιοργανώσεις τοπικών εκδηλώσεων με τους συλλόγους μέλη.

Έχει ιδρυθεί η Δ.Σ.Μ.  «ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ», που απαρτίζεται από διακεκριμένους Σαρακατσάνους επιστήμονες, με σκοπό την εκπόνηση εργασιών σχετικές με την έκδοση βιβλίων, πορισμάτων συνεδρίων και ημερίδων, και επίσης την γνωμοδότηση για σημαντικά θέματα τόσο της Π.Ο.Σ.Σ. όσο και των συλλόγων. Αναπόσπαστο κομμάτι και συνυφασμένη με την πορεία της αποτελεί και η έντυπη εφημερίδα της «ΗΧΩ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ» η οποία εκδίδεται σε εξαμηνιαία βάση, όπως επίσης και οι σαρακατσάνικες εκδόσεις, βιβλία τα οποία εκδίδει η Π.Ο.Σ.Σ. σε συνεργασία με επιστήμονες.

Επιπρόσθετα διαθέτει και ηλεκτρονική  εφημερίδα στην σελίδα: http://www.hxwsarakatsanwn.gr  

  Στην ιστοσελίδα της Π.Ο.Σ.Σ. φιλοξενείται το πρώτο διαδικτυακό ραδιόφωνο των Σαρακατσαναίων «Ράδιο ΗΧΩ των Σαρακατσαναίων» που λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο σε ετήσια βάση.  Διαθέτει δανειστική βιβλιοθήκη με πάνω από 1000 τόμους, αξιοσέβαστο αριθμό παραδοσιακών, γυναικείο και ανδρικό, οικοσκευές, και πολλά εργαλεία κατασκευής λαϊκής τέχνης.

 Επίσης από το 2013 καθιερώθηκε και γίνεται  κάθε χρόνο το δεύτερο Σαββατοκύριακο του έτους,  η εκδήλωση «ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ» (Βασιλόκλουρα Μπουκβάλα) που ανατίθεται και  διοργανώνεται κάθε φορά και από άλω Σύλλογο.

Επιστέγασμα και κορωνίδα όλων των εκδηλώσεων αποτελεί το Πανελλήνιο Αντάμωμα Συλλόγων Σαρακατσαναίων που πραγματοποιεί η Π.Ο.Σ.Σ. κάθε χρόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου στα Περτουλιώτικα Λιβάδια του νομού Τρικάλων με τη συμμετοχή των συλλόγων μελών της Π.Ο.Σ.Σ. και πλήθος κόσμου, Σαρακατσαναίων και μη, (20.000 το ελάχιστο) και είναι η πολυπληθέστερη υπαίθρια εκδήλωση πολιτιστικού φορέα Πανελληνίως.

Έχει γίνει θεσμός και αποτελεί πόλο έλξης για όλους ενώ κατά τη διάρκεια του γίνεται αναπαράσταση του παραδοσιακού τρόπου ζωής των Σαρακατσαναίων, το Βιωματικό Καραβάνι, αφηγήσεις περιστατικών, αναπαράσταση αθλημάτων, παρουσίαση παραδοσιακών χορών κλπ. Παράλληλα το αντάμωμα είναι ένα βήμα προβολής των εθνικών μας θεμάτων αλλά και θεμάτων παγκόσμιας σημασίας καθώς κάθε χρόνο αφιερώνεται σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι του ελληνισμού, ιστορικά, παγκόσμιας εμβέλειας όπως: Βόρεια Ήπειρος, Κύπρος, Θρησκεία, Φυσικό περιβάλλον, Εθνικούς ήρωες, κ.α.

 

 

Πληροφορίες
Έτος Ίδρυσης: 
1981
Διεύθυνση: 
Μυκηνών 17-19 (Περιοχή Μπότσαρη) Τ.Κ. 54643
Πόλη: 
Θεσσαλονίκη
Νομός/Περιοχή: 
Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία
Τηλέφωνο: 
2310840830
E-mail: 
info@e-sarakatsanos.gr
Social Media
Videos
Εκπροσωπείς φορέα παράδοσης & πολιτισμού;

info@adeti.gr

www.adeti.gr

Newsletter

Newsletters

Newsletters

Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.