Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων

Ο πολιτισμός δεν κληρονομείται,
κατακτάται.<

Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων

Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων
Περιγραφή
Πολιτιστικό Κέντρο
Ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων ιδρύθηκε το έτος 1969 από Συρρακιώτες που ζούσαν και δημιουργούσαν στην πόλη των Ιωαννίνων. Ήταν γέννημα της ανάγκης τους για συνύπαρξη, επαφή και στήριξη του ιστορικού τους χωριού με τη διάσωση της αρχιτεκτονικής του κληρονομιάς, των ηθών και των εθίμων, του γλωσσικού τους ιδιώματος καθώς και τη διάσωση και διάδοση της μουσικοχορευτικής τους παράδοσης.
 
Κεντρική θέση στις δραστηριότητες του Συνδέσμου κατέχει το τμήμα των παραδοσιακών χορών που αποτελείται από 200 περίπου χορευτές και χορεύτριες, κάθε ηλικίας και είναι μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων. Ιδιαίτερη θέση στα προγράμματά του κατέχουν οι χοροί και τα τραγούδια του Συρράκου: Συγκαθιστός, Γιάνν’ Κώστας, Τσάμικος με οχτώ βήματα, Πατητός, Συρτός.
Αναλογιζόμενοι τη σημασία του παρελθόντος και του βάρους της πλούσιας κληρονομιάς των προγόνων τους, οι Συρρακιώτες των Ιωαννίνων σήμερα έχουν αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό το σύλλογό τους. Οι χορευτές του Συνδέσμου παρουσιάζουν επίσης χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδος με τη δέουσα προσοχή και σεβασμό προς τον παραδομένο τρόπο και ύφος της κάθε περιοχής. Ιδιαίτερη όμως θέση αποδίδεται στους χορούς και τα τραγούδια  του Συρράκου, τα οποία ερμηνεύουν οι χορευτές στο βλάχικο γλωσσικό ιδίωμα, κάτι σπάνιο πανελληνίως σήμερα.
 
Ο Σύνδεσμος έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό παρουσιάζοντας παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα, καθώς και λαϊκούς. Επίσης δραστηριοποιείται και στην κατεύθυνση της παρουσίασης παραδοσιακών δρώμενων, όπως ο συρρακιώτικος γάμος.
 
Παράλληλα, δραστηριοποιείται στο χώρο των εκδόσεων βιβλίων και CD, καθώς και της Εφημερίδας «Αντίλαλοι του Συρράκου» σε χίλια αντίτυπα. Πραγματοποιεί εκδρομές τουριστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, διατηρεί τράπεζα αίματος, τμήμα ζωγραφικής και διοργανώνει σεμινάρια, συνεστιάσεις και εκδηλώσεις ποικίλου χαρακτήρα.
 
Το Συρράκο, το  ιστορικό αυτό αρχοντοχώρι της Ηπείρου, βρίσκεται σε υψόμετρο 1200 μ. Είναι χτισμένο στο χείλος απότομης χαράδρας και αποτελεί υπόδειγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Γι' αυτό δίκαια έχει χαρακτηριστεί το 1975 από το Υπουργείο Πολιτισμού ως οικισμός ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ειδικής προστασίας και το 1978 από το Υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος ως παραδοσιακός οικισμός.
Είναι πατρίδα επιφανών ανδρών,  του Ιωάννη Κωλλέτη, πρώτου Συνταγματικού Πρωθυπουργού της Ελλάδος, του Κώστα Κρυστάλλη και Γεωργίου Ζαλοκώστα, ένδοξων ποιητών, του Σπυρίδωνος Μπαλτατζή και άλλων μεγάλων ευεργετών  καθώς και άλλων πολλών  οπλαρχηγών, εμπόρων, μεγαλοτσελιγκάδων.

 

Πληροφορίες
Έτος Ίδρυσης: 
1969
Διεύθυνση: 
ΤΚ 45221
Πόλη: 
Ιωάννινα
Νομός/Περιοχή: 
Ήπειρος
Επικοινωνία
Τηλέφωνο: 
6946789254
E-mail: 
ssyrrako@gmail.com
Social Media
Videos
Gallery
Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων
Εκπροσωπείς φορέα παράδοσης & πολιτισμού;

info@adeti.gr

www.adeti.gr

Newsletter

Newsletters

Newsletters

Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.